Skip to main content

Over prikkels

By 20 februari 2016Mijn fietsblog

Uit leggen wat NAH is, is bijna niet uit te doen. Ook voor mij niet. Maar toch blijf ik het de moeite waard vinden een poging te doen. Dingen proberen, pogingen doen is voor mij tamelijk onschuldig tenslotte. Ik berokken er niemand nadeel mee. Onderstaand artikeltje heb ik even geleend van de site van NAH. Uitleggen wat de gevolgen zijn op het sociale vlak, is mij op dit moment even niet mogelijk. Reeds eerder heb ik op deze plaats geschreven over ‘zelfverkozen doch gedwongen eenzaamheid’. Das niet mooi en ‘k zit er voor vandaag weer even midden in. Eigen schuld en gevolg van Jampie..? Klopt. Maar mij zelf een leven lang opsluiten in een donkere kamer was niet mogelijk en zeker niet wenselijk. ‘k ben ook maar een mens, contact met de medemens daardoor soms zo welkom. Een leven lang zoeken naar, mijzelf trakteren op medemenselijkheid, heeft er voor gezorgd dat ik, zij het nogal wankel, diep in de laatst beschreven fase sta. Zielig Jampie..? vast! Maar de op een na grootste reis in mijn leven komt voort uit het diepst van mijn ziel. Das ook zielig, maar in de goede zin van het woord. Janfietst. Das zeker en laat me dat maar doen. Een fijn weekend allen.

Externe en interne prikkels
Een prikkel is informatie die binnenkomt via onze zintuigen; zien, horen, ruiken, proeven, voelen (extern) of via onze gedachten of ons lichaam (intern). Bij verminderde belastbaarheid voor het brein is er sprake van overprikkeling, een akelige en vaak uitputtende situatie waarbij de hersenen de hoeveelheid prikkels niet kunnen verwerken.

Chaos in je hoofd
Wanneer je meer prikkels ontvangt dan je hersenen kunnen verwerken staan er ook nog onverwerkte prikkels in de file. Je zenuwstelstel maakt overuren om alle geluid, beeld, geur, beweging, gedachten een plaatsje te geven. De chaos die dat veroorzaakt kun je vergelijken met de drukte en geluiden tijdens de ochtendspits op de A4 wat ineens een landweggetje is geworden. Begint vervolgens je passagier tegen je te praten, dan is de chaos compleet.

Reactie
Een veelheid aan prikkels gelijktijdig, televisie aan en een gesprek voeren, wordt lastig. Nadenken, concentreren, handelen, het wordt moeilijker. De reactie is per persoon verschillend en varieert van huilbui tot vluchtgedrag en van agressie tot ernstige vermoeidheid.

IN DE CHRONISCHE FASE
Chronische overprikkeling is ongezond en geeft stress. Je hormoonhuishouding verandert omdat er meer stresshormonen worden geproduceerd. En bij langdurige chronische overprikkeling verandert ook je zenuwstelsel. Feitelijk wordt je hierdoor nog gevoeliger dan je al was en neemt de overprikkeling dus alleen maar toe. Met als gevolg dat de kans op (vage) lichamelijk klachten als hoofdpijn en maagproblemen toeneemt, je weerstand kan dalen, je slaapproblemen kunt krijgen, last krijgen van extreme vermoeidheid of zelfs een depressie, burn-out of angststoornis.

Met dank aan de NAH.

© J.G.Boomsma